Плечовий суглоб

Плечовий суглоб

Плечовий суглоб (articulatio humeri) утворений суглобовою западиною лопатки та голівки плечової кістки. Це типовий шароподібний суглоб, в якому суглобова площадка голівки більша, ніж суглобова площадка впадини лопатки, в поперечному напрямку в 2 рази, а в вертикальному – на 2/3. Конгруентність в суглобі в деякій мірі компенсується за рахунок губи (labrum glenoidale), яка утворена з хряща та розташована по краям суглобової западини лопатки (мал.1).

002
Мал. 1. Плечовий суглоб та акроміально-ключичний суглоб (праві).

004
Мал. 2. Плечовий суглоб (правий, фронтальний розпил).

Суглобова капсула вільна, починається від кісткового краю суглобової западини та прикріплюється до анатомічної шийки плечової кістки (Мал. 3, 4). В області міжбугоркової борозни сумка перекидається над борозною між буграми, утворюючи місток, під яким проходить сухожилок довгої головки двохголового м’язу плеча. Це єдиний суглоб, де сухожилок м’язу проходить в його порожнині. В області міжбугоркової борозни синовіальний шар суглобової капсули оточує сухожилок, потім переходить на кістку. Тим самим утворюється синовіальний виворіт, який полегшує рухи сухожилку м’язу в борозні. Друге вип’ячування синовіальної сумки розташоване на передній поверхні плечового суглоба, проникає між шийкою лопатки та сухожилком підлопаткового м’язу.

006
Мал. 3. Плечовий суглоб (правий, вигляд спереду).

008
Мал. 4. Плечовий суглоб (правий, вигляд ззаду).

Плечовий суглоб зв’язок не має, проте фіброзний шар суглобової капсули товстіший в верхній його частині, ніж в інших відділах. Функцію зв’язок виконують м’язи, які прикривають суглоб попереду, зверху та позаду, зрощуючись з капсулою суглоба. Зі сторони пахвинної ямки м’язи  відсутні й в худорлявих людей через неї можна промацати голівку плечової кістки. Особливо це легко виконати при вивиху плечової кістки. М’язи, перебуваючи постійно в м’язовому тонусі та особливо при скороченні, розвивають значну силу, частина якої йде на компресію в суглобах. Частіше в похилих та ослаблених хворобою людей, коли зменшується тонус м’язів, можливі вивихи плечового суглоба.

Завдяки шароподібній формі та відсутності гальмівних механізмів в плечовому суглобі здійснюється різноманітні рухи. Найбільш значні рухи відмічаються: навколо фронтальної вісі (згинання) до 115º, назад (розгинання) до 20º, відведення та приведення (навколо сагітальної вісі) до 75-85º. Подальше відведення можливе лише за рахунок обертання лопатки в об’ємі 65º. При відведенні руки до вертикальної лінії (180º) відбувається ще й згинання хребта в протилежну сторону до 30º. При підніманні обох рук грудний кіфоз хребта дещо випрямляється, а поперековий лордоз посилюється. Обертання плечової кістки навколо вісі здійснюється в об’ємі 90-100º. Я к правило, поєднані рухи плечового суглоба, лопатки, ключиці забезпечує виконання кругового руху верхньої кінцівки на 360º. Подібна свобода поясу верхньої кінцівки та плечового суглоба є важливою, так як забезпечує умови для швидкого переміщення верхньої кінцівки з великим розмахом.