Колінний суглоб, коліно

Колінний суглоб, коліно — суглоб, що з’єднує стегно з гомілкою, а саме з стегнову кістку з великогомілковою кісткою.
У передній частині суглоба розташований надколінник (колінної чашечки). Надколінник і чотириголовий м’яз стегна з’єднані сухожиллям, продовженням якого є зв’язка надколінка. У зв’язковий апарат входять також бокові та хрестоподібні зв’язки.
Хрестоподібні зв’язки знаходяться в порожнині колінного суглоба. До розривів їх призводять різкі великоамплітудні рухи в колінному суглобі. Передня хрестоподібна зв’язка починається від задньоверхньої частини внутрішньої поверхні зовнішнього виростку (кісткового виступу) стегнової кістки, перетинає порожнину колінного суглоба і прикріплюється до передньої частини передньої вертлужної ямки великогомілкової кістки також в порожнині суглоба.
Ця зв’язка стабілізує колінний суглоб і не дає гомілці надмірно зміщуватися вперед, а також утримує зовнішній вертлюг великогомілкової кістки. Задня хрестоподібна зв’язка колінного суглоба починається від передньоверхньої частині бічної поверхні внутрішнього вертлюга стегна , перетинає колінний суглоб і прикріплюється до задньої міжвертлюгової ямки великогомілкової кістки. Вона стабілізує колінний суглоб, і утримує від зсуву гомілку.
Суглобові поверхні кісток покриті хрящем. Між зчленуванням поверхонь стегнової та великогомілкової кісток є внутрішній і зовнішній меніски, що представляють собою серповидні хрящі. Колінний суглоб вкладений у суглобову сумку.
У людини колінне зчленування допускає рухи згинання та розгинання, а при зігнутому положенні — і обертання навколо осі. Коліно є найбільш поширеним місцем спортивних травм (таких, наприклад, як розрив меніска або зв’язки).

Колінний суглоб:Описание: Коленный сустав правый - вид спереди

  1. Надколінкові поверхня стегнової кістки
  2. Задня хрестоподібна зв’язка
  3. Передняхрестоподібна зв’язка
  4. Медіальний виросток стегнової кістки
  5. Великогомілкова колатеральна зв’язка
  6. Поперечна зв’язка коліна
  7. Медіальний меніск
  8. Зв’язка надколінка
  9. Надколінок
  10. Сухожилля чотирьохголового м’яза стегна
  11. Міжкісткова мембрана гомілки
  12. Головка малогомілкової кістки
  13. Передня зв’язка головки малогомілкової кістки
  14. Сухожилля двохголового м’яза стегна
  15. Латеральний меніск
  16. Млогомілкова колатеральна зв’язка
  17. Латеральний виросток стегнової кістки